Jak vyřídit vízum pro rodinné příslušníky

13.10.2018

Kontaktujte nás

Napište nám

Ozveme se Vám zpět

Pobyt na území ČR je umožněn nejen přímo zájemcům, ale také i jeho příbuzným. Co obnáší zisk víza pro rodinného příslušníka? V zásadě lze na základě příbuzenského vztahu získat tzv. Schengenské neboli krátkodobé vízum, které je určeno pro pobyty osob v délce kratší než 90 dnů. Kdo je podle definice rodinný příslušník občana EU:
  • manžel/manželka
  • rodič
  • dítě mladší 21 let
  • cizinec, který příbuzenský vztah doloží
Co je třeba k žádosti o krátkodobé vízum:  vyřídíme vízum pro rodinné příslušníky (citace z webu ministerstva zahraničí)
  • vyplněný příslušný formulář „Žádost o udělení schengenského víza“
  • cestovní doklad
  • fotografie
  • doklady prokazující existenci občana EU (tj. kopie občanského průkazu nebo cestovního pasu občana EU)
  • doklad potvrzující, že reálně jste rodinným příslušníkem občana EU (oddací list, rodný list, doklad o závislosti, vážné zdravotní důvody, doklady o existenci trvalého vztahu)
  • doklad o tom, že občan EU již pobývá v ČR, kam jej budete následovat, resp. doklad o plánované cestě občana EU a jej doprovázejícího žadatele do ČR (např. rezervace letenek)

Jak probíhá vyřízení žádosti:

Pakliže rodinný příslušník sám není občanem EU, vyřizování víza standardně trvá 14 dnů. V odůvodněných případech se tato lhůta může prodlužovat na až 30 nebo nejvýše 60 dnů. Žádost není zpoplatněna. Kladné posouzení žádosti o udělení víza není automatické. Kompetentní orgány jsou oprávněny k tomu, aby prováděly šetření, jehož účelem je zjistit, zda jsou veškeré předkládané skutečnosti založené na reálném stavu. Dlouhodobé vízum pro pobyty v délce trvání nad 90 dnů má podmínky pro získání stanoveny následovně:

Dlouhodobý pobyt za účelem sloučení rodiny:

vízum pro rodinuRodinným příslušníkem se v takovém případě rozumí:
  • manžel cizince s povoleným pobytem
  • nezletilé nebo zletilé nezaopatřené dítě
  • nezletilé nebo zletilé nezaopatřené dítětem manžela
  • nezletilý cizinec, který byl cizinci s povoleným pobytem na území ČR nebo jeho manželu rozhodnutím příslušného orgánu svěřen do náhradní rodinné péče, nebo který byl cizincem s povoleným pobytem na území ČR nebo jeho manželem osvojen anebo jehož poručníkem nebo manželem jeho poručníka je cizinec s povoleným pobytem na území ČR, pokud se bude péče o nezletilého cizince vykonávat na území ČR,
  • osamělý cizinec starší 65 let nebo bez ohledu na věk cizinec, který se o sebe nedokáže ze zdravotních důvodů sám postarat, jde-li o sloučení rodiny s rodičem nebo dítětem s povoleným pobytem na území.

Co je třeba k podání žádosti o vízum za účelem sloučení rodiny:

  • žádost o povolení k dlouhodobému pobytu
  • platný cestovní doklad
  • 2 fotografie
  • doklad o účelu pobytu
  • finanční prostředky k pobytu na území ČR
  • doklad o zajištění ubytování na území ČR
  • výpis z rejstříku trestů Ukrajiny
Chcete-li si vyřizování náležitostí usnadnit, obraťte se na pracovní agenturu IRS Czech, která s vámi celý proces od základů projde a ušetří vám čas i peníze.

Kontaktujte nás

Řešíte podobný problém a potřebujete poradit? Ozvěte se nám.

kontakt