Jak získat trvalý pobyt v ČR?

13.10.2018

Kontaktujte nás

Napište nám

Ozveme se Vám zpět

Pokud čtete tyto řádky, pravděpodobně jste v České republice už nějakou dobu a velmi rádi byste tu zůstali. Není divu, migrační politika ČR vůči ukrajinským pracovníkům je velmi vstřícná. Svědčí o tom i zavedení speciálního programu pro firmy – Režim Ukrajina. trvalý pobyt občankaMožná jste se sem dostali právě díky němu, možná jste se sem vydali na vlastní pěst, abyste unikli tíživé ekonomické a politické situaci ve vaší vlasti. Už jste si prošli kolotočem víz, pracovních povolení, našli jste tu zázemí i přátele a jste připraveni a ochotni udělat další krok k tomu stát se někdy v budoucnu právoplatným občanem České republiky. Takovým předstupněm je právě získání trvalého pobytu. Jeho veškerá specifika najdete na webu Ministerstva vnitra (http://www.mvcr.cz/clanek/obcane-tretich-zemi-trvaly-pobyt.aspx). Protože je ale právnická řeč občas složitá i na rodilého Čecha, pojďme se seznámit s tím, co vlastně budete vše potřebovat k vyřízení této záležitosti a proč to vlastně všechno podstoupit.

Výhody trvalého pobytu v ČR

Trvalý pobyt pro cizince přináší řadu výhod. Ve většině oblastí už budete mít stejná práva a povinnosti, jako občan ČR. Zjednoduší se vám postup při přijímacím pohovoru, vaše děti získají nárok na bezplatnou zdravotní péči a vy si, až přijde čas, můžete požádat o vyplácení důchodu nebo jiných sociálních dávek. Jedna z mála věcí, kterou ale zatím nebudete moci ovlivnit, jsou volby. Volit do parlamentu, senátu, zastupitelstev nebo hlavu státu smí pouze občané. První z věcí, kterou musíte bezpodmínečně splnit, je mít dostatečně dlouhý nepřetržitý pobyt v ČR. V tomto konkrétním případě pro vás, jakožto občany třetí země (mimo EU), se jedná o dobu 5 let. žádost o trvalý pobyt v črBěhem této doby můžete samozřejmě z ČR vycestovat, ale nesmíte být pryč déle jak 6 měsíců. Četnost vycestování není nijak omezená, klidně můžete jezdit pryč každý měsíc na pár dní. Dejte si ale pozor, aby doba strávená mimo ČR byla v součtu kratší, jak 10 měsíců. Lhůta 5 let ale neplatí naprosto vždy. Pokud jste přijeli do ČR studovat, tak se doba studia počítá jen jako polovina, tj. z pětiletého studia si do doby potřebné pro získání trvalého pobytu započítáte jen 2,5 roku. Druhá výjimka se týká těch, kteří mají v ČR rodinného příslušníka, který je členem EU (manžel, rodiče atd.). Pokud prokážete, že jste s tímto členem aspoň rok v rodinném svazku, můžete o trvalý pobyt zažádat již po dvou letech. Druhou důležitou věcí je prokázat, že už umíte dobře česky. Samozřejmě nikdo po vás nebude chtít, abyste znali všechny jemné nuance české gramatiky, tam by se nachytal i mnohý Čech.

Čeština je nezbytná

Pro získání trvalého pobytu budete potřebovat projít Certifikovanou zkouškou češtiny pro cizince (CCE) na úrovni A1. Zkouška se skládá z písemné části, kde dostanete nějaký český text na přečtení a ten budete muset poté vlastními slovy popsat. Druhá část zkoušky je poslechová. karlova univerzitaNa zkoušku se musíte přihlásit nejpozději 3 týdny před vypsaným termínem, součástí přihlášky je i poplatek 2800 Kč. Zkoušky se konají pod záštitou Univerzity Karlovy v Praze, Poděbradech, Liberci a Mariánských Lázních. Více informací najdete na jejich webu. Pokud máte tyto dvě hlavní podmínky splněné, už vám nic nebrání vyplnit si žádost o trvalý pobyt v ČR. Jedná se o zelený formulář, který je dvojjazyčný (čeština/angličtina) a získáte ho na krajských pobočkách Odboru azylové a migrační politiky (OAMP) MV ČR. Na stejném místě ho pak odevzdáte. Krom samotného formuláře musíte ještě předložit osvědčení o vykonání zkoušky z jazyka a doklady o zajištění ubytování a prostředků k pobytu. Ministerstvo má poté ve lhůtě 120ti dnů povinnost rozhodnout. Nicméně pokud se najdou v žádosti nejasnosti či něco není v pořádku, může dojít k přerušení lhůty a řízení se protáhne.
Chcete s celou procedurou vyřízení trvalého pobytu poradit nebo pomoci? Můžete to s námi nezávazně zkonzultovat.

Kontaktujte nás

Řešíte podobný problém a potřebujete poradit? Ozvěte se nám.

kontakt